Bakgrind

torsdag 24 mars 2011

Direkt ur blockningen

Idag har jag tagit mina senast stickade vantar, Midvinternatt, ur blockning. Som tur är var en av mina flickor hemma och kunde vara modell så att jag kunde fota dem direkt. Passade även på att fota mina Dalahästvantar. Mönstren till vantarna hittar du här.





Brevbäraren har varit snäll idag och kommit med ett paket. Det ska bli tofflor av alla fyra färgerna. Jag tänkte att det kunde vara lämpliga mellanprojekt eller väskstickningar. Idag gillar jag verkligen brevbäraren.



lördag 19 mars 2011

Lite av varje

Den här helgen hade vi inget planerat och jag har passat på att pyssla på för mig själv. Jag har virkat ihop den första ärmen på dotterns kofta, samt axlar och är nästan färdig med uddkanten.


Blockat ett par vantar som legat och väntat på att jag skulle fästa trådarna,


samt stickat färdigt den första av Vinternattvantarna.





Passade på att fota det jättefina bandet jag köpte i Umeå. Det ska pryda någon norsktröja. Eventuellt sonens. Vi har inte riktigt bestämt än om den tröjan ska ha något band. För övrigt tror jag att jag måste åka en sväng till Trondheim bara för att köpa upp ett lager av Rauma Finull som är oslagbart när det kommer till att sticka norskvantar. Har inte hittat det i någon nätbutik i Sverige och varför inte kombinera garninköp med en liten minisemester?

901-407_1Nu ska jag även passa på att göra en bekännelse; Här har köpts garn. Inte så mycket dock, men ändå. På en blogg hittade jag tipset om att sticka tovade tofflor. Jättesöta. Har beställt garn från Garntjänst till fyra par. Min syster ska få garnet till ett par och sticka det själv. Om dottern vill får hon ta garn till ett par. Då återstår bara garn till två par. Dvs inte så mycket. Nästan försumbart. Det var så jag tänkte när jag beställde lite garn hos Garnkorgen också. Dessutom funderar jag på att beställa bomullsgarn till en kofta till för dotterns var så roliga att sticka, passformen var bra, nästintill perfekt och jag vill också ha en. Det kan jag väl vara värd?! 

Mysig vårvinterdag i vindskyddet

Javisst är det här en stickblogg, men ibland måste jag skriva och framförallt lägga upp kort på minnesvärda dagar. En sådan hade vi förra lördagen. Vi packade för fika, grillning och middag nere vid vindskyddet vid sjön och drog dit ner nästan hela familjen och systeryster med sambo. Eftersom nätterna har varit kalla och dagarna varma och soliga var skoterspåren så hårda att det gick att ta sparken efter spåren och det gjorde jag tillsammans med döttrarna och vår ena hund. Övriga åkte skoter ner.


Även en hund kan bli trött och frusen och då är det skönt att sitta inlindad i ett fårskinn i husses famn.


Systeryster njöt av en finvädersdag, korvgrillning och varma mackor och........


......varm choklad. Mums!


 Njöt av finvädret gjorde svåger också.


Somliga blev lite trötta av allt ätandet och passade på att slumra lite i solen.


På väg hem fick både hund och dotter skjuts av husse. En alldeles underbart vacker dag som vi tillbringade ute och senare fortsatt under trevliga former hemma på gården med pulkåkning och senare på kvällen med en whiskyprovning. Toppen!

tisdag 15 mars 2011

Award

 Tack Tomtan för awarden som innebär att jag ska skriva 8 saker om mig själv. Det har varit lite svårt att veta vad jag ska skriva, men håll i er nu för här kommer det:
  1. Jag älskar att skrutta runt i nattlinnet hela dagarna när jag är ledig.
  2. Förutom stickning, gillar jag att lyssna på böcker, promenera och koka kaffe vid älven eller i ett vindskydd.
  3. Jag reser gärna ut i världen, men gillar inte att sola.
  4. På äldre dagar har jag börjat intressera mig för whiskyprovningar och inbillar mig att jag kan känna igen några sorter. Däremot har jag svårt att känna distinkta smaker i drycken.
  5. Jag trivs bäst tillsammans med min familj och min släkt, men kan även längta efter att vara alldeles ensam och ha det tyst och lugnt kring mig.
  6. Jag har svårt att tolerera när människor grupperar in andra människor i fack eller gör skillnad mellan människor. Vi är alla av samma ursprung och oavsett kön, etnicitet, kulturella-, religösa- och sexuella preferenser är vi lika mycket värda.
  7. Jag äter LCHF men önskar innerligt att jag skulle kunna äta godis och chips igen, även om jag inser att det är helt fel för mig.
  8. Jag har för tillfället två hundar; en Whippet och en Bearded collie. I höstas dog hastigt min mest älskade och specilla hund Doris, som även hon var en Whippet. De andra två är gamla och snart kommer jag måsta besluta mig för vad nästa hund ska blir för ras, för utan hund kan jag inte leva!
Jag skickar vidare denna award till alla kreativa och snygga bloggare som har 8 saker om sig själva osagda.

måndag 14 mars 2011

Knit to go

Jag har ingen stickning på gång just nu som passar att ta med i väskan under dagarna. Vad kan jag göra då? Jo, starta en som passar lagom bra i min väska och som gärna ryms i en turkisk yoghurtburk. Det är kriterierna för mina väskstickningar. Idag lägger jag därför upp denna stickning som heter Vinterland och mönstret finns här:




Hemma kommer jag dock att fortsätta sticka på den röda koftan till min dotter. Ikväll kommer kroppen bli färdig och sedan är det bara ärmarna kvar. Eftersom de stickas på längden är det dock inte att tänka på att sticka bägge samtidigt och där kan det bli lite jobbigt. Jag gillar inte att sticka andra ärmen!

söndag 13 mars 2011

Utlottning!!!

Selhammer har en utlottning bara för att hon har massa fina saker. Toppenbra idé som jag tror att jag ska sno lite längre fram i vår. Just nu lottar hon ut en kinesisk stickbok.





torsdag 10 mars 2011

Den här veckan var brevbäraren snäll

När vi kom hem från Umeå låg ett paket och väntade på mig. Toppen! Jag hade lyckan att bli dragen vid Garngrynets utlottning. Jättefina garner och färger! TACK!




onsdag 9 mars 2011

Road-trip till Umeå

I lördags när vi åkte upp till Umeå hade vi toppenfint väder, mötte renar och upplevde massor av fina vyer.


Just denna renflock som vi stötte på mellan Dorotea och Åsele hade inte det minsta bråttom, utan stod kvar en stund på vägen och tittade på oss, innan de till slut bestämde sig för att vi fick väl åka förbi om vi så gärna ville.


Reglerad älvfåra ovanför Åsele. Väldigt vacker med kullarna och små öar med några träd på.


Min stora uppgift i Umeå var att förutom klappa på sonen, montera hans tröja. Jag har börjat att sticka in ägarens namn på insidan av kragen och det gjorde jag även i den här.


Mössan till tröjan hade han redan fått till sin födelsedag i början av februari och nu fick den följa med i fototuren upp till Gammlia. Gammlia är utedelen av Västerbottens museéums område. Det kan jämföras med Jamtli i Östersund. På somrarna befolkas dessa av skådespelare och sommararbetare som lever som vi levde förr. Under övrig tid av året är det höst-, jul- och vårmarknader. Bägge ställena är väldigt trevliga att promenera i och tacksamma att använda för att framförallt fota stickat.


Säga vad man vill, men han bjuder på sig själv!


Tröjan och mössan är stickad i Peer Gynt ett 100% ullgarn som ofta används i norsktröjor. Jag har stickat flera tröjor av det och är väldigt förtjust i det. Det håller formen bra och lyfter fram mönstret.
Orginalmönstret är hämtat från ett "Till Fjells" häfte (klassiker) och sedan har jag modifierat det lite i modell och storlek. Generellt är tröjorna lite korta och eftersom sonen är lång i ryggen och armarna har jag lagt på en del på längden och minskat lite i omfång. Hans tröja är i häftet en kofta så krage och sprund har jag gjort efter eget huvud och gamla mönster.



För övrigt har jag börjat på en klarröd kofta i bomullsgarn till min dotter. Jätteroligt mönster och efterlängtat med rött efter allt det där svarta.



Jag ska avsluta det här inlägget med en bild av en av Umeås mest fantasieggande utsmyckningar. Jag har ofta funderat på vem som gjort dem, vad syftet var och hur han eller hon tänkte? Hur som helst är jag lite ambivalent inför dem. Fulsnygga och absolut värda att dekorera en stadsmiljö!


Att komma ifatt sig själv.....

I lördags drog jag och mina två döttrar iväg till Umeå. Vi gjorde en road-trip. Efter den senaste tidens stora trötthet var det skönt att sätta sig i bilen och dra iväg, i lugn takt. I Umeå skulle jag montera det sista på sonens tröja (mer om den i ett senare blogginlägg) och bara vila och umgås med mina barn. Komma ifatt mig lite och så blev det också. Toppen!

Men innan jag for hade det hänt en del saker som jag har obloggat.
Jag har stickat färdigt ett par Dalahästvantar men ej fotat. Jag har varit ute och kokat kaffe över öppen eld i det fina vårvindervädret och jag har klickat hem en magnetplatta för mönster.


Sista helgen i februari blir det skoteråkning. Favoritmågen och maken kokar kaffe och pokulerar om livet vid ett vindskydd vid sjön nedanför vår gård. Det är vilsamt med en öppen eld och kaffe är aldrig så gott som kokat ute.



Vindskddet är välutrustat med ring för elden, grillgaller och svängarm att hänga kaffepannan på och sist men inte minst med ett utedass av charmigaste slag. Alla som gjort sina behov ute med massor av bylsiga kläder och kanske råkat tippa bakåt i snön med bar ända förstår vilken tillgång det kan vara.



När vi kom hem blev det pulkåkning i backen bakom huset. Även en del djur har fått vårkänslor och den här lilla gynnaren hade nog blivit väckt av en räv och sedan kom min dotter och åkte över honom (eller hans bo). Klart att då måste även en sömning rådis upp och titta vad det är som händer!


Förra veckans tema på onlinestickcafé på fejjan var "Materialsport". Jag har aldrig funderat på vilka hjälpmedel jag behöver , utan köpt eftersom när jag kommit på något som kan underlätta. Det har dock inte varit några konstigheter utan mest stickor, nystvinda och nstmaskin. Nu fick jag i alla fall tipset om en magnetplatta för mönster och helt plötsligt förstod jag inte hur jag hade klarat mig utan. Jag som mest stickar flerfärgsstickning eller sjalar efter diagram och dessutom har lite problem med ögonen som medför att raderna hoppar. Hipsvips hade jag klickat hem en mapp med platta och plats för extrapapper och mönster från Knit Pro. Den kommer bli ovärderlig för mig tror jag.